Tips bij aankoop appartement

Bij het kopen van een appartement komt net even wat meer kijken dan bij het kopen van een gewoon huis. Veel hangt namelijk af van de Vereniging van Eigenaars, het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken.

Waar moet u op letten bij het kopen van een appartement?

Appartementseigenaren zijn bij wet verplicht een Vereniging van Eigenaars (VvE) te vormen. Hierbij moet de VvE ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving bij de KvK is echter nog geen garantie dat de VvE ook daadwerkelijk actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal één keer per jaar, zorgt voor regulier onderhoud, heeft diverse verzekeringen waaronder een opstalverzekering en heeft een bestuurder benoemd.

Gezamenlijk zijn alle eigenaren verantwoordelijk voor het gebouw als geheel. In het modelreglement staat omschreven welke delen van het onderhoud voor rekening van de VvE komen. Eventuele afwijkingen van het modelreglement staan omschreven in de Splitsingsakte van het appartement.

Servicekosten VvE
De servicekosten zijn voor gemeenschappelijke uitgaven, denk hierbij onder andere aan verzekeringen, glasbewassing, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast wordt er ook een bedrag gereserveerd voor toekomstig groot onderhoud aan bijvoorbeeld het dak of technische installaties. De hoogte van de servicekosten is afhankelijk van de staat van onderhoud, de leeftijd en de aanwezige voorzieningen.

Meerjarenonderhoudsplan VvE
Een VvE met een degelijk meerjarenonderhoudsplan (MJOP) wekt vertrouwen naar u als potentiele koper. Is een dergelijk plan niet aanwezig dan is het verstandig navraag te doen bij de gemeente of het kadaster of er een aanschrijving geldt voor het complex tot het doen van noodzakelijk onderhoud. Indien er geen MJOP aanwezig is kunt u in de toekomst namelijk onverwachts voor hoge kosten komen te staan.

Reservefonds VvE

In Nederland is het verplicht dat elke VvE een reservefonds aanhoudt voor groot onderhoud. Toch is het verstandig om te controleren of dit reservefonds daadwerkelijk aanwezig is en hoeveel geld er gereserveerd is. Als koper loopt u het risico om te moeten bijbetalen indien er achterstallig onderhoud is waarvoor niet of niet voldoende gereserveerd is. De notaris moet bij overschrijving de grootte van uw aandeel in het reservefonds vermelden, maar als koper is het verstandig om dit eerder al inzichtelijk te krijgen.
Notulen jaarvergadering VvE
Een VvE is wettelijk verplicht om minimaal één keer per jaar een ledenvergadering te houden. Vaak kunt u via de huidige eigenaar of makelaar de vergaderstukken van de meest recente ledenvergadering inzien. Bijbehorende stukken zijn onder andere de balans en jaarrekening van het afgelopen boekjaar en de begroting.

Huishoudelijk reglement VvE
Naast het modelreglement kan er ook sprake zijn van een huishoudelijk reglement. In het huishoudelijk reglement staan regels beschreven zoals het wel of niet toestaan van huisdieren, of harde vloeren zijn toegestaan en tot hoe laat er 's avonds in de woning geklust mag worden om geluidsoverlast te beperken.

Indien u de bovenstaande punten goed controleert bij de aanschaf van een appartement dan is de kans klein dat u voor nare verassingen komt te staan. Heeft u bijvoorbeeld geen tijd om zelf al deze punten te controleren dan is het raadzaam om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar kan voor u de bovenstaande punten controleren en de onderhandelingen voeren zodat u zeker weet dat u een goede koop doet.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij uw vereniging kunnen bieden neem dan contact met ons op. Inzicht VvE Beheer te Rhoon, werkzaam in heel de regio Zuid-Holland en omstreken.

Inzicht VvE Beheer

Inzicht VvE Beheer is de specialist op het gebied van het beheer van Verenigingen van Eigenaren. 

Contact

Inzicht VvE Beheer is iedere werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 15:00 uur.
Bezoek- en postadres:
Koperhoek 76d | 3162 LA Rhoon
[bezoek op afspraak]

Telefoon: 010 8440764
[24/7 bereikbaar, voor spoedgevallen buiten kantoortijden wordt u doorgeschakeld naar onze achterwacht]

Social Media!

Blijf up to date door ons te volgen op het social media kanaal van Facebook en LinkedIn.
apartmentcrossmenuchevron-down