Stijgende kosten bouw, minder appartementen gebouwd'

'Bouw heeft last van stijgende kosten, minder appartementen gebouwd'

De bouwsector heeft in toenemende mate te lijden onder sterk stijgende kosten. Volgens ABN Amro moet de sector daardoor de komende jaren rekening houden met een kleinere groei.

De bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ook moeten ze steeds vaker duurdere zzp'ers inhuren. Daarnaast spelen ook de stijgende kosten voor bouwmaterialen de sector parten.

Minder appartementen

ABN Amro verwacht dat door de kostenstijgingen vooral duurdere woningen worden bijgebouwd. "Op de duurdere woningen is nog marge te halen", zegt Madeline Buijs, econoom bij de bank. "De woningen in het middensegment en huurwoningen worden daardoor bijna niet meer gebouwd, terwijl daar heel veel vraag naar is."

Ook komen er minder kleinere appartementen in de binnensteden bij. Uit cijfers van het CBS bleek gisteren dat de prijzen van nieuwbouwwoningen nu sneller stijgen dan die van bestaande koopwoningen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt volgens ABN Amro al ruim 100.000 euro boven die van bestaande woningen.

Ook worden de doelen voor het aantal te bouwen huizen waarschijnlijk niet gehaald. "De overheid wil dat er 75.000 woningen per jaar gebouwd worden, maar als je kijkt naar het aantal vergunningen, dan mogen we blij zijn als we de 65.000 halen", zegt Buijs.

Rem op de groei

Volgens de bank groeit de bouwsector door de oplopende kosten dit jaar met zo'n 4 procent. Voor volgend jaar is de verwachting dat de groei terugloopt tot 2,5 procent. Het afgelopen jaar zat de bouwsector met een groei van 7 procent na jaren van crisis juist enorm in de lift.

Inzicht VvE Beheer

Inzicht VvE Beheer is de specialist op het gebied van het beheer van Verenigingen van Eigenaren. 

Contact

Inzicht VvE Beheer is iedere werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 15:00 uur.
Bezoek- en postadres:
Koperhoek 76d | 3162 LA Rhoon
[bezoek op afspraak]

Telefoon: 010 8440764
[24/7 bereikbaar, voor spoedgevallen buiten kantoortijden wordt u doorgeschakeld naar onze achterwacht]

Social Media!

Blijf up to date door ons te volgen op het social media kanaal van Facebook en LinkedIn.
crossmenuchevron-down